Popups, popovers, welkommatten en meer

kerstboom

Popups enzo

21

Niks zo K** als een popup. Toch?
Die ontzettend irritante blokken die je zicht blokkeren als je net lekker zit te surfen of te winkelen. Super irritant want je raakt er door afgeleid en je moet er iets mee (al is het alleen maar dat kleine kruisje vinden om hem weg te klikken). Als iedereen het er over eens is dat het vervelend en irritant is, waarom word je er dan mee doodgegooid (figuurlijk natuurlijk)?

Omdat het werkt!

Irritante dingen die niet werken zijn binnen afzienbare tijd om zeep geholpen. Popups blijven, sterker nog, het lijken er steeds meer te worden en ze worden op steeds meer verschillende manieren met verschillende doelen ingezet.

Er zijn eindeloos veel tools gemaakt en artikelen geschreven om popups te blokkeren.

Zelfs Google heeft aangekondigd dat het hebben van popups negatieve consequenties kan hebben voor je mobiele zoekresultaten (lees het hele artikel op Google Webmaster blog).

En toch werkt het nog steeds.

Verschillende soorten popups

Niet alle popups zijn hetzelfde, en ze dienen ook niet allemaal hetzelfde doel. Om te beginnen een lijstje met de meest voorkomende popups:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

 

 • Vertraagde popup – De popup verschijnt nadat iemand 60 seconden (of meer of minder, wat jij wilt) op een bepaalde pagina heeft doorgebracht. Je weet dat iemand interesse heeft in het onderwerp van je site als ze zo lang blijven rondhangen.
 • Inhoudelijke popup – Deze popup verschijnt alleen op bepaalde pagina’s.
 • Scroll popup – De popup verschijnt als de lezer een bepaalde afstand heeft gescrold. Het idee is hetzelfde als bij de vertraagde popup. Je weet dat iemand interesse heeft in het onderwerp van je site als ze scrollen.
 • Exit-intentie popup – Deze popup verschijnt als de bezoeker een beweging maakt om je website te verlaten. De popup bepaalt met behulp van een cursor tracker (waar je je muis beweegt) of je het venster gaat verlaten. De popup is de laatste (wanhopige) schreeuw om aandacht.
 • Popover – Dit is een losse popup die maar een deel van het scherm beslaat en meestal onderin links of rechts verschijnt. Deze vorm is minder nadrukkelijk op de voorgrond dan de andere popups.
 • Welkommat – niet echt een popup omdat de popup niet over de inhoud komt te liggen maar ervoor. Je komt op een pagina en het eerste wat je ziet is de popup maar je kunt gewoon doorscrollen naar de inhoud van de pagina.

[/su_list]

 

Waarom wil je een popup?

Het enige doel van een popup is een actie in gang zetten. Welke actie dat is….? Je kunt denken aan:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

 • Inschrijven voor een nieuwsbrief
 • Speciale korting
 • Bijzondere aanbieding
 • Advertentie
 • Facebook like actie
 • Tweet dit bericht
 • en wat je allemaal zelf nog kunt bedenken

[/su_list]

Een popup heeft een grote impact op de bezoekerservaring dus het is belangrijk dat je bewust met popups omgaat. 2 dingen spelen daarin een cruciale rol:

Timing

Iemand verwelkomen met een popup voor ze de kans hebben gehad even rond te kijken kan ervoor zorgen dat de bezoeker zich minder welkom voelt, aangevallen zelfs en door de popup weer weggejaagd wordt. Hetzelfde geldt als je bezoekers confronteert met meerdere popups achter elkaar.

Kies bewust het moment dat een popup passend is bij de inhoud van wat de bezoeker op dat moment aan het lezen is.

Inhoud

Als je popup alleen maar schreeuwerige reclame of een droog formuliertje bevat zal je popup mensen alleen maar tegen de haren in strijken. De inhoud van je popup moet betrekking hebben op wat de bezoeker op dat moment aan het lezen is EN moet een actie bevatten die past bij waar de bezoeker op dat moment is in zijn ervaring.

Hoe krijg je een popup op je site?

Als je op WordPress.org/plugins zoekt op popup krijg je 737 resultaten.

Gratis plugins:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

 • Popups, fijn dat het maken van de popup hetzelfde werkt als het maken van een bericht, jammer dat ze geen exit popup hebben.
 • Popup Builder uitgebreide plugin met veel mogelijkheden

[/su_list]

Betaalde plugins

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

 • Optinmonster, de specialist in popups.
 • Bloom van Elegant themes mooi gestyled en makkelijk te gebruiken behalve als je zelf de styling wilt bepalen.

[/su_list]

Extra waarschuwing

Beth Hayden legt het goed uit op de Copyblogger.com:

Pop-ups really push people’s buttons, they just get under people’s skin. And they’re annoying enough that they can actually drive people away from your site.

Denk goed na voor je met een pop up aan de slag gaat. Zijn er andere alternatieven? Hoe kun je de inhoud van je site zo verbeteren dat je geen popup nodig hebt omdat iedereen jouw pagina’s en berichten wil delen en extra moeite wil doen om jouw mails te ontvangen?

 

Alle bericht uit de adventkalender bekijken?

Klik op 1 van de cadeautjes om te zien wat er in zit.

[image_mapper id=”1″]

Ook nog tot kerstmis elke dag een cadeautje in je mailbox ontvangen?

Inschrijven kan hier:

[convertkit form=4941979]