Pauze

kerstboom

Pauze

15

Bij hard werken hoort veel pauze, ik wou harde pauze zetten maar dat ziet er toch wel raar uit. Dus pauze. Toen ik voor mezelf begon deed ik niet aan pauze. Ik had geen tijd voor pauze. Voor slapen ook niet. Of koken. Of tijd met mijn gezin doorbrengen.

Daar ben ik mee gestopt. Het bleek niet zo’n gezonde gewoonte. En het was ook niet vol te houden. Fysieke pijn, huilbuien, onnodige fouten, allemaal het gevolg van te weinig pauze en te weinig slapen.

Het is een echte zoektocht geweest. Ik geloof niet in een duidelijke werk-privé scheiding. Voor mij loopt alles door elkaar. Voor jou is het misschien anders maar voor mij raken werk en privé elkaar te vaak om dat bewust te scheiden. En dat wil ik ook niet. Voor mij gaat het veel meer om een balans vinden tussen doen wat nodig is en freewheelen. En of dat nou voor werk is of voor privé maakt mij niet uit.

Dus hoe ziet dat er uit?

Ik heb een vast dag ritme. Elke dag hetzelfde. Dat is tip nummer 1:

Vastigheid geeft ruimte.

Mark Zuckerberg draag iedere dag hetzelfde shirt, want dan hoeft hij er niet over na te denken. Hoe meer je op de automatische piloot kunt doen hoe meer ruimte je creëert om te spelen.

Vaste blokken voor bepaald werk en verplichte pauzes tussendoor. Het is even wennen maar als je in het ritme zit ga je als een malle.

Tip 2:

Bepaal zelf wanneer je wat doet.

Als ik niet op let wordt mijn dag overgenomen door vragen, wensen en behoeftes van anderen. Als beginnende ondernemer dacht ik dat het belangrijk was om op elke opmerking direct te reageren. Toen het wat slechter met me ging (ten tijden van de pijn, huilbuien en onnodige fouten) kon ik me er vaak niet toe zetten om op mijn mail te reageren. Ik ontdekte een duidelijk verschil tussen dingen waar je direct op dient te reageren en dingen die wel even kunnen wachten. En dat onderscheid bepaal ik. Zowiezo is het behulpzaam om de inkomende lijnen te muten af te toe. Op die manier hoef je je ook niet schuldig te voelen als je niet direct reageert.

Tip 3:

Doe veel verschillende dingen.

Variatie houdt het leuk. Binnen mijn vaste dagritme doe ik veel verschillende dingen. Elke dag. Niet alleen qua onderwerp waar ik me mee bezig houd maar ook fysiek: mijn werk doe ik achter de laptop. Aan een bureau, of op de bank, of bij iemand anders, of buiten, overal waar stroom is en wifi bereik kan ik mijn werk doen. Mijn pauzes gebruik ik om te bewegen, te lopen, te dansen, te zwemmen, te fietsen of om een dutje te doen.

Lach minimaal 1x per dag hardop.

Hardop lachen ontspant onmiddellijk. Als ik moe ben, of het even niet meer weet blaas ik graag door youtube.

Al een tijdje is mijn ultieme ontspanner de Carpool Karaoke van James Corden. Gisteren was er weer een nieuwe, met Bruno Mars, heerlijk ♥

Alle bericht uit de adventkalender bekijken?

Klik op 1 van de cadeautjes om te zien wat er in zit.

[image_mapper id=”1″]

Ook nog tot kerstmis elke dag een cadeautje in je mailbox ontvangen?

Inschrijven kan hier:

[convertkit form=4941979]