Netwerken

Afgelopen week ben ik naar 4! netwerkdingen geweest. Kerstdiners, borrels, bijeenkomsten, de periode rond kerst barst er van.

Ik haat netwerken. Ok, dat is misschien wat overdreven. Netwerken is niet mijn favoriete bezigheid.

Tot een paar maanden geleden zag netwerken er voor mij ongeveer zo uit:

Wendie (ik dus) staat eindeloos voor de kast te twijfelen wat ze aan moet. Ze kiest iets wat er professioneel en zakelijk uitziet. Ze trekt het aan, doet veel te veel make up op haar gezicht en racet de deur uit omdat ze veel te lang voor de kast heeft gestaan en eigenlijk te laat is.

Met een vuurrood hoofd rent ze de bijeenkomst binnen, onderweg dingen omstotend, onhandig stuntelend en stotterende verontschuldigingen aanbieden. De eerste kop koffie of glas wijn gooit ze over haar dan nog schone bloesje heen. Als ze dan om zich heen kijkt ziet ze verschillende mensen hun blik beschaamd afwenden.

Wendie durft met niemand te praten (ook omdat ze een grote koffievlek op haar bloes heeft) en ze weet ook eigenlijk niet wat ze moet zeggen. Ze is nogal onder de indruk van de andere bezoekers die er erg volwassen, in-controle en schoon uitzien. En als ze dan met iemand praat is ze veel te veel bezig met proberen een goede indruk te maken om überhaupt een indruk te maken. En dan is ze ook nog haar visitekaartjes vergeten. Wat een blamage.

*dit verhaal lijkt misschien wat overdreven maar al deze dingen zijn echt gebeurd, alleen niet allemaal in dezelfde bijeenkomst :-/

Dit alles is (een beetje) veranderd toen ik de podcast van The Art of Charm (AOC) ontdekte (natuurlijk een podcast, I ♥ podcast). The Art of Charm leert je (volgens hun eigen website):

Advanced Social Skills Training for Top Performers

Nou beschouw ik mezelf niet als een Top Performer maar ik voelde me toch aangesproken. Ze geven trainingen (eerst alleen voor mannen, inmiddels ook voor vrouwen) waarin je leert:

  • meer controle over situaties op je werk en thuis
  • meer respect van vrienden, collega’s en teamleden
  • diepere verbindingen aangaan
  • op iedereen af durven stappen een gesprek beginnen

*einde commercial*

Ik heb geen training gedaan bij AOC. maar wel de podcast gebinged (voor die ene lezer die dit woord niet kent: bingen is heel veel van 1 programma achter elkaar bekijken of beluisteren, in het geval van een podcast).

Wat ik heb geleerd

Kies de evenementen die je leuk lijken

Ergens heen gaan alleen omdat het nuttig is voor je netwerk is het jezelf onnodig moeilijk maken. Als netwerken al spannend is kies dan in vredesnaam evenementen waar je je op kunt verheugen en waar je het zelf naar je zin kunt hebben ook als er niemand nuttigs aanwezig is.

Bereid je voor

Weten waar je heen gaat, weten wat je wilt bereiken en weten wat je kunt verwachten haalt veel spanning en druk weg voor je op pad gaat. Tegenwoordig wordt ook bij steeds meer evenementen de bezoekerslijst openbaar gemaakt. Lees die eens door en maak gebruik van die kennis om je voor te bereiden.

Zorg dat je een voorraadje verhalen hebt.

Iedereen heeft wel een paar grappige, leuke of bijzondere situaties meegemaakt die in bijna elke conversatie passen. Dit soort verhalen zijn perfect om het ijs te breken. Het is handig om dit soort verhaaltjes te oefenen. Ze hoeven niet lang te zijn maar het helpt wel als je ze als afgeronde pakketjes kunt bezorgen.

Bedenk 1 vraag die je die dag aan iedereen kunt stellen.

Ik heb 2 favorieten:

 Waar verheug je je het meeste op?

Aan het begin van een evenement en:

Wat heeft je meest verrast?

Aan het einde van een evenement.

Het zijn luchtige vragen die betrekking hebben op de situatie waar je je op dat moment bevindt. Perfect om af te tasten of je elkaar een beetje aardig vindt en of er een basis is voor een leuk gesprek.

Begin een gesprekje met iemand die alleen staat

Beetje suf misschien maar ik heb me nooit gerealiseerd dat ik niet de enige was die het moeilijk vond om iemand aan te spreken ( :-O duhuh, ik was alleen maar met mezelf bezig). Je hoeft dan niet ongemakkelijk een poging te doen om bij een groepje aan te sluiten. En je hebt direct een band met je mede-zoeker.

Vraag iemand je voor te stellen

Als je al iemand kent kun je vragen of diegene jou wil introduceren bij iemand anders. Dit is niet alleen leuk voor jou maar ook voor de persoon die jullie aan elkaar kan voorstellen.

Maak er voor jezelf een spelletje van

Ik hou erg van bingo, gewoon een kaartje met dingen (voor jezelf) die je voor elkaar moet krijgen bijvoorbeeld:

  • praat met 1 vrouw die geen wijn drinkt
  • praat met 1 man die bruine schoenen aan heeft
  • breng 1 gesprek op “gekke sokken”
  • geef 1 iemand een compliment over hoe hij of zij eruit ziet

Ook leuk als je met meer mensen bent bedenk ik me nu.

Ga naar huis als je geen zin meer hebt

Klinkt zinnig toch? Een van de redenen dat ik vaak zo tegen netwerken op zag was omdat die evenementen altijd zo lang duren. Sinds ik met mezelf heb afgesproken dat ik minimaal een uur blijf maar daarna naar huis mag als ik het niet leuk vind blijf ik langer, heb ik meer plezier en kost het me minder  moeite.

Wat is jouw gouden netwerktip?