Licentie- en onderhoudscontracten

Vanaf 1 januari 2020 voeren we bij de Websiteclub een structurele wijziging door die te maken heeft met het licentiegebruik door onze klanten. Dit is ook van invloed op jouw website dus ik vertel je er graag meer over.

Hoe zit het precies?

Voor het maken van websites gebruik ik een vaste set plugins en thema’s die ik op bijna elke website installeer. Een deel daarvan zijn premium plugins en thema’s. Ik betaal daarvoor jaarlijks licentiekosten zonder dat daar iets van wordt doorberekend naar mijn klanten. Ik betaal dus voor iets wat ik gratis weggeef aan mensen die zich er niet bewust van zijn dat ik kosten maak voor hun website. Niet reëel en niet duurzaam voor de Websiteclub (en dus ook niet voor jou). Tijd om daar verandering in te brengen. 

Als je een website laat bouwen zitten de licentiekosten voor het eerste jaar bij de prijs inbegrepen. In de jaren daarna betaal jij voor het gebruik van de licenties die op jouw website actief zijn. Vanaf 1 januari wordt dit ook doorgevoerd voor sites die zijn opgeleverd voor deze datum. De tijd tot 1-1-2020 dat je gratis gebruik hebt kunnen maken van de licenties krijg je cadeau.

Wat betekent dat voor jou?

In de komende weken ontvang jij, net als iedere klant, een persoonlijke mail met daarin de lijst met alle premium plugins en thema’s die op jouw website gebruikt worden. Het bedrag wat erachter staat zijn de licentiekosten als je nu een eigen nieuwe licentie zou aanschaffen. 

En hoe dan verder?

Er zijn 3 mogelijke opties hoe jij hiermee om kunt gaat:

Optie 1

Je doet niks: de licenties vervallen. De plugins worden niet geupdate en de kans dat de site stuk gaat als je iets anders wel update is aanwezig en redelijk aannemelijk. Niet updaten kan ook, daarmee stuur je een open uitnodiging het internet op om je site te hacken of erger. 

Optie 2

Je koopt je eigen licenties en vervangt de licentiecodes op jouw site door de nieuwe licentiecodes die je ontvangt bij aanschaf. Je betaalt de volle prijs en je bent zelf verantwoordelijk. 

Optie 3

Je maakt gebruik van een Websiteclub abonnement/lidmaatschap.

Optie 3a

Doordat ik de licenties in bulk aanschaf krijg ik korting die ik kan door kan geven aan jou. Dus in plaats van de prijzen zoals hierboven genoemd betaal je 50% van de aanschafwaarde. Je betaalt alleen voor de plugins die gebruikt worden op jouw website en je betaalt vooruit, dat kan per maand of per jaar.

Optie 3b

Omdat ik zie dat voor veel van mijn klanten goed website onderhoud een grote uitdaging blijkt bied ik ook onderhoudspakketten aan. Daar zitten verschillende voordelen aan:

  • geen zorgen over updates en/of licenties, die zitten bij de prijs inbegrepen
  • je kunt erop vertrouwen dat er een goede backup beschikbaar is van je website op een andere locatie dan je website, dus ook bij problemen in het datacentrum is je backup veilig
  • de kans dat je site gehackt wordt, wordt hierdoor geminimaliseerd en als het mis gaat wordt het voor je opgelost. 
  • je site wordt 24/7 gemonitord en als er iets mis gaat zijn we er als de kippen bij

Een onderhoudspakket kost  € 490,- per jaar, of € 49,- per maand, per website. De licentiekosten voor de premium plugins en thema’s daarin opgenomen.