Laatste werkdag van 2016

kerstboom

Laatste werkdag van 2016

23

Voor veel mensen is vandaag, de laatste vrijdag voor kerstmis, de laatste werkdag van het jaar.

Voor veel ondernemers is vandaag de laatste “ik werk voor klanten” dag van het jaar.

Zo ook voor mij. Met Kerstmis ben ik vrij en tussen kerst en oud en nieuw houd ik me bezig met plannen voor 2017. Tot nu toe is het me nooit gelukt me langer als een week of 2 aan mijn eigen plannen te houden maar dat weerhoudt mij er niet van elk jaar met nieuwe plannen aan de slag te gaan.

Hoe werkt zoiets?

Voor het plannen van mijn nieuwe jaar heb ik een systeem. Ik kan dat in 1 dag doorlopen maar over het algemeen spreid ik het uit over meerdere dagen zodat ik ook wat tijd heb om dingen te laten sudderen, te herkauwen en te herzien als het nodig is. Voor mij werkt het het beste als ik per vraag de wekker zet op 10 minuten en mezelf verplicht om door te schrijven tot de tijd om is. Meestal komen er op het eind (als je denkt dat je alles hebt gehad) nog verrassende dingen naar boven en die wil je niet missen.
Ow ja, deze oefening doe je op papier met een pen of potlood.

Stap 1 Hoe is het dit jaar gegaan?

Ik beantwoord de volgende vragen:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

  • Waar kijk ik met een goed gevoel op terug?
  • Welke dingen zijn niet goed gegaan?
  • Welke dingen vond ik echt leuk om te doen?
  • Welke dingen waren een last om te doen?
  • Waar heb ik het meeste energie in gestoken?
  • Waar heb ik het meeste energie uit gekregen?

[/su_list]

En ik maak een kort overzicht met mijn cijfers (inkomsten, uitgaven ed)

Stap 2 Waar droom ik van?

Ik zet de wekker en schrijf alle dingen op die ik ooit nog zou willen doen. Alles. Op alle gebieden, zowel zakelijk als privé. Als je na 10 minuten nog hard aan het schrijven bent dan zet je de wekker opnieuw 10 minuten.

Stap 3 Prioriteiten

In mijn lijst met alle dingen die ik wil doen ga ik prioriteiten aanbrengen. Ik doe dat in stappen:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

  • Eerst filter ik de dingen uit die ik echt graag wil doen van de dingen die me ooit wel leuk lijken om te doen (die laatste parkeer ik voor later).
  • Ik schrijf alle dingen die ik echt graag wil doen op een eigen post it.  Die vergelijk ik 2 aan 2 waarbij ik er elke keer 1 moet wegdoen van mezelf.
  • Als ik 10 dingen post its over heb ga ik ze nummeren. 1 is de belangrijkste, 10 de minst belangrijke.

[/su_list]

Dat is mijn todo lijst voor komend jaar. Elke maand een nieuw doel, behalve juli en december, die houd ik vrij voor uitloop, vakantie ed.

Stap 4 Babystapjes

Mijn eerste doel (voor januari) heb ik bepaald. De volgende stap is dit grote doel opknippen in babystapjes en die een plekje geven in mijn agenda. Als ik het niet inplan kan ik de klok er op gelijk zetten dat er niks gebeurt. Babystapjes zijn zulke kleine stapjes waarvan je eigenlijk denkt dat het te makkelijk is. Stapjes waarvan je weet: “dit kan ik”

Ik kom meestal bij deze stap tot de ontdekking dat mijn plan veel te ambitieus is. Daar is niks mee maar ik moet wel mijn prioriteiten aanpassen. Als ik door het uitschrijven van de babystapjes ontdek dat ik werk voor 3 maanden in 1 maand probeer te proppen weet ik bij voorbaat al dat het mis gaat. Echt, ik spreek uit ervaring, dat geeft gedonder. Dus pas ik mijn prioriteiten lijst aan.

Stap 5 In de actie

Een beetje een dooddoener natuurlijk. Als je een plan hebt gemaakt dan moet je ook aan de slag. Meestal heb je na al dat plannen en bedenken ook wel zin om aan de slag te gaan (ik dan toch). Ik check elke week mijn plan en mijn todo’s zodat ik niet off track raak.

Stap 6 Evaluatie en aanpassen

Wat ik helemaal bovenin al zei: “tot nu toe heb ik nog niet 1 plan tot een goed einde gebracht”

En dat is niet erg. Door het jaar heen veranderen mijn wensen, mijn prioriteiten en mijn focus en dat verwerk ik in mijn plan. En soms raak ik gewoon afgeleid door de waan van de dag.

Gelukkig heb ik een accountability partner (weet geen goed Nederlands woord voor dit, iets van: verantwoordingspartner ofzo?) waarmee ik elke week overleg of ik nog goed op weg ben. En die is gelukkig zo eerlijk om me ook regelmatig terug te fluiten als ik afdwaal.

Hoe zorg jij ervoor dat je op het juiste pad blijft?

Alle bericht uit de adventkalender bekijken?

Klik op 1 van de cadeautjes om te zien wat er in zit.

[image_mapper id=”1″]

Ook nog tot kerstmis elke dag een cadeautje in je mailbox ontvangen?

Inschrijven kan hier:

[convertkit form=4941979]