14 meest gemaakt WordPress fouten

kerstboom

14 WordPress fouten

14

WordPress is een bekende naam is websiteland, de bekendste waarschijnlijk. Het is gratis en makkelijk, al denk je daar als je begint waarschijnlijk anders over. De 14 fouten hieronder (14 december, 14e dag in de adventkalender, snap je de link ūüėČ ) zijn dingen die ik bij veel klanten zie mis gaan. En dat is jammer en onnodig.

Nog 2 dingen voor we echt beginnen:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

  • De dingen waar ik over schrijf ¬†zijn van toepassing op WordPress websites die zijn gemaakt met behulp van¬†WordPress.org.¬†Als je alles zelf wilt bepalen dan is WordPress downloaden van WordPress.org¬†het platform voor jou. Je hebt zelf alles onder controle, alles kan en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er is ook WordPress.com; een gesloten omgeving beheerd door Automattic. De mogelijkheden voor beheer en controle zijn beperkt.
  • Als je echt niet weet wat je doet laat iemand anders dan WordPress installeren voor je. Hoewel het niet moeilijk is kan er redelijk wat mis gaan wat naderhand lastig te herstellen is. Er zijn goede hostingpartijen die WordPress voor je installeren. De Websiteclub doet dit natuurlijk ook met liefde en plezier voor je.

[/su_list]

In willekeurige volgorde:

En nog een WordPress blog

Dit is de standaard ondertitel van iedere WordPress website. Deze vervang je door je eigen ondertitel. Je vervangt de ondertitel van je site bij Instellingen > Algemeen.

Permalink

Ook een standaard instelling die je het liefst gelijk aanpast. De permalink is een permanente statische link voor ieder bericht (en iedere pagina en iedere afbeelding, enz). Standaard krijgt ieder bericht een nummer in de volgende structuur: www.domeinnaam.nl/?p=123. Niet alleen is dit lelijk, het is ook stom en onlogisch voor je gebruikers, om over zoekmachines nog maar te zwijgen. Bij Instellingen > Permalinks kun je de structuur van je permalink aanpassen. Let er op dat in elk geval de titel van je bericht terug komt in de permalink.

Geen contact formulier

Serieus??? Ja echt, ze zijn er. Mensen die het onnodig vinden, bang zijn om aangevallen te worden, niet van formulieren houden of om wat voor reden dan ook geen contactformulier willen. Maar er zijn ook genoeg mensen die het nut er gewoon niet van inzien of niet weten hoe het moet. *zucht*

Mijn ultieme favoriet is Gravity forms maar dat is een betaalde plugin en als je net begint niet nodig. Ik werk graag met Caldera Forms of Ninja Forms.

Niet updaten

Nog een keer: Serieus??? Ja echt, ze zijn er. Mensen die het onnodig vinden, bank zijn om dingen kapot te maken, niet van updates houden of na de eerste opzet nooit meer op hun website komen. Eigenlijk zou deze bovenaan moeten komen te staan wat dit is gewoon te dom voor woorden.¬†WordPress is een open source platform: iedereen kan de broncode zien, gebruiken en aanpassen. Dat is handig en fantastisch maar maakt het ook gevoelig voor lekken, en hacken. Veel updates zijn belangrijk omdat zij de veiligheid van jouw site verbeteren! Daarnaast werkt het team van WordPress ook continue aan het verbeteren van WordPress zelf. Hetzelfde geldt voor plugins of thema’s. Als je zelf niet durft te updaten, of het niet kan of wil doen, zorg dan dat iemand anders het voor je doet, (zoals de Websiteclub onderhoudsservice)¬†maar zorg in elk geval dat je site up to date blijft.

Geen backups maken

Amai, geen backups, tja.
Backups zorgen ervoor dat als er een keer iets mis gaat (jouw fout of die van iemand anders, maakt niet uit) dat je terug kunt naar een moment dat het nog goed was. Bij sommige hostingpartijen zit dit er standaard bij in maar kijk dit na voor je er op vertrouwt. Er zijn gratis backup plugins zoals BackWPup maar voor mij is er maar 1 backup plugin en dat is Backupbuddy  (in de Websiteclub onderhoudsservice worden backups voor je geregeld)

Geen FTP gegevens

Ik zie je met je oren klapperen, FTP wattu? FTP gegevens zijn inloggegevens waarmee je in achterkant van de achterkant van je website kunt kijken, de mappenstructuur waaruit je website bestaat. Handig als je dingen wilt aanpassen zeker als er dan iets mis gaat waardoor je niet meer in je dashboard kunt kun je altijd nog via de FTP gegevens je site herstellen. Je ontvangt je FTP gegevens van je host. Zorg dat je hebt opgeslagen op een plek waar je ze ook nog terug kunt vinden. Je gebruikt een programma op je computer om de mappen van je website te kunnen bekijken. Filezilla is een veel gebruikte, net als Cyberduck maar die laatste is alleen voor mac gebruikers.

Een onveilig wachtwoord

Als ik met mensen praat over risico’s op een website hoor ik veel dingen over hackers, dDos aanvallen, spam en meer van dat soort angstaanjagende termen maar wat de meeste mensen over het hoofd zien is dat een veilig wachtwoord het risico op dit soort gedoe voor een groot deel voorkomen. Een veilig wachtwoord is een wachtwoord wat je nergens anders gebruikt, geen gegevens van familieleden, bijzondere data of andere te achterhalen informatie bevat. Het is geen bestaand woord en 123456789 en wachtwoord01 zijn ook niet ok. Er zijn genoeg plekken om een wachtwoord aan te maken zoals passwordsgenerator.net. Wat nog veel handiger is is een tool zoals LastPass.

Hallo wereld

Standaard maakt WordPress bij het installeren 1 bericht aan met de titel “Hallo wereld” en 1 pagina met de titel “Voorbeeldpagina” Deze hoef je niet te bewaren. Sterker nog, gooi maar weg. Maak je eigen pagina’s met je eigen titels en schrijf je eigen berichten.

Geen Google Analytics gebruiken

“Ach nee, dat hoeft op mijn site nog niet, ik krijg nog niet zo veel bezoekers en ik houd me daar net echt mee bezig.” Zie je mijn hoofd naar mijn bureau zakken bij dit soort opmerkingen? Ik leg het nog een keer uit:

“Juist als je nog geen dingen doet dan moet je toch al beginnen met meten! Je meet om te weten wat je kunt verbeteren. Verbeteren is weten hoe het nu is en actie ondernemen om hoe het nu is te veranderen. DAT KAN NIET ALS JE NIET WEET HOE HET NU IS!!”

Begin gewoon gelijk vanaf het begin met meten. Heb je al een website en nog geen google analytics gekoppeld? Doe dat gewoon vandaag. Maak een account, installeer een plugin om google toegang te geven en begin met meten.

Onnodige dingen installeren

Installeer wat je nodig hebt, activeer wat je gebruikt en verwijder de rest. Dat geldt voor thema’s, plugins, pagina’s afbeeldingen, backups, gewoon voor alles eigenlijk. Hoe minder je ge√Įnstalleerd hebt, hoe sneller je site en hoe minder risico je loopt op gedoe. ¬†Bonustip voor thema’s: Installeer naast het thema dat je in gebruik hebt 1 standaard thema (twentyseventeen). Mocht er iets mis gaan met je thema dan kan je terugvallen op je standaard thema.

Admin als gebruikersnaam

Het staat stom, en onprofessioneel, en knullig. Admin is geen goede gebruikersnaam. Zowiezo is het slim om de eerste gebruiker die is aangemaakt te verwijderen. Gebruikers met ID=1 zijn veel vaker slachtoffer van hackpogingen dan gebruikers met andere ID’s. Wat ik doe? Na het installeren maak ik onmiddellijk een 2e gebruiker aan (let op dat een e-mailadres maar 1x gebruikt kan worden per WordPress installatie). Daarna log ik in als gebruiker 2 en verwijder ik gebruiker 1. Let op dat je niet vergeet om bij het verwijderen aan te vinken dat alle inhoud van gebruiker 1 naar gebruiker 2 wordt omgezet.

Afbeeldingen niet optimaliseren

Iedereen gebruikt afbeeldingen op zijn site. Natuurlijk zorg je ervoor dat je je afbeelding op legale wijze hebt verkregen (zelf gemaakt of gekocht). Grote afbeeldingen maak je kleiner voor je ze upload!! Ik houd altijd een aan dat de langste kant van de afbeelding 800 pixels lang mag zijn, de korte kant kan dan in verhouding (een uitzondering: grote achtergrond afbeeldingen maar die gebruik je zowiezo liever niet te veel). Ik gebruik Picmonkey of Irfanview. Geef je afbeelding een goede naam als voor je hem opslaat. Na het uploaden geef je de afbeelding een titel en een alt tekst. Hoe je dat doet lees je hier (waarom staat daar ook uitgelegd).

Onaffe informatie

Wat mij betreft bevat iedere site in elk geval de volgende zaken:

[su_list icon=”https://websiteclub.nl/wp-content/uploads/kerstboom.png” icon_color=”#f58a07″]

  • homepagina, met een overzicht waar de site over gaat en doorklik mogelijkheden naar de verschillende onderdelen van de site
  • over ons, met wie heb ik te maken?
  • contact, hoe kan ik contact met je opnemen
  • productpagina’s of blogberichten. Een site maak je omdat je iets met de wereld wilt delen, zorg dan dat dat in elk geval duidelijk op je site terug te vinden is.

[/su_list]

Niks doen aan SEO

Dat je er niet over nadenkt is dom. Dat je er niks mee wilt doen is nog dommer. Maar zelfs de standaard opties niet gebruiken is het allerdomste wat je kunt doen. Natuurlijk installeer je de SEO plugin van Yoast. En lees je de uitgebreide SEO Guide van Yoast. En daarna kun je het vergeten? Natuurlijk niet! Maar als je je niet gelijk met SEO wilt bezighouden (wat ik me kan voorstellen) zorg dan dat de basis staat.

 

Zien hoe ik deze problemen oplos?

Tijdens mijn eerste Vraag maar raak Facebook live laat ik zien hoe je deze fouten kunt oplossen. Je vindt de video hieronder:

Alle bericht uit de adventkalender bekijken?

Klik op 1 van de cadeautjes om te zien wat er in zit.

[image_mapper id=”1″]

Ook nog tot kerstmis elke dag een cadeautje in je mailbox ontvangen?

Inschrijven kan hier:

[convertkit form=4941979]